Трафикът на диви животни и растения заплашва оцеляването на цели екосистеми


Трафикът на животни и растения или на части от тях заплашва съществуването на много видове - сред жертвите са слонове, носорози, тигри, влечуги, акули, както и тропически дървета и орхидеи. Днес се очаква гласуване в комисията по околна среда на доклад на Катрин Биърдър за нуждата ЕС и страните-членки да увеличат усилията си срещу един от най-доходоносните незаконни бизнеси.

В последните години търсенето по света на рогове от носорози или тигрови кости расте и това мотивира допълнително дейността на организирани престъпни групи. Шансовете те да бъдат заловени са малки, а значителните финансови потоци, генерирани от търговията с подобни продукти, могат да бъдат използвани за изграждане на частни армии или за тероризъм. Внесените контрабандно стоки могат да се пласират и през легални канали, например чрез фалшифицирането на разрешителни потребителите могат да бъдат заблудени за произхода на даден продукт. Европейският съюз е голям краен пазар за незаконни продукти от дивата природа, но в някои случаи е също транзитен център.

Авторът на доклада Катрин Биърдър посочи три основни приоритета на плана за действия - превенция и борба с проблемите, водещи до контрабандата; прилагане на съществуващите разпоредби и санкции; засилване на сътрудничеството между страните, в които се набавят животните, транзитните страни и държавите крайни пазари.


Местните власти са отговорни за почти половината от всички публични инвестиции, което ги прави важни играчи на европейската сцена. След като отчете техния потенциал, комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович вчера представи нов уебсайт "Cities", който показва на едно място цялата необходима информация на Комисията по този въпрос. "Това беше доста сложна задача. За създаването му заедно работиха над 15 служби", заяви Шевчович.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!