Дигиталните технологии подготвят по-ценни и конкурентни кадри за всички области на бизнеса

Кампанията eSkills for Jobs на ЕК допринесе за намаляване на младежката безработица

За пореден път ЕК - в лицето на представителството си в България, подкрепи националната конференция по е-образование. Тя се проведе тази седмица под наслов „Дигиталните технологии – инструмент за развитие на е-образованието“.
На форума бяха дискутирани теми, свързани с взаимодействието между бизнеса и образователните институции, как дигиталните умения повишават конкурентоспособността на младите хора, както и ролята на иновативния учител в този процес.

На форума бе отбелязано, че над 80% от анкетирани компании посочват като проблем №1 липсата на квалифицирани кадри. Част от бизнеса опитва да преодолее проблема чрез собствени обучителни инициативи, но едва ли това е единственото решение.

Образованието остава отговорност на страните-членки на ЕС, а Европейската комисия работи и финансира различни политики и инициативи в тази насока – припомни Огнян Златев – ръководител на Представителството на комисията в България. През 2015 г. Европейската комисия стартира комуникационна и информационна кампания eSkills for Jobs за по-добра осведоменост и придобиване на умения при използването на информационните и комуникационни технологии, необходими за намирането на работа.

През изминалите 2 години младежката безработица в ЕС намаля с 250 хиляди и стигна 700 хиляди души, включително и благодарение на кампанията еSkills for Jobs – отбеляза Весела Калъчева - изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и координатор на евроинициативата за България.

На форума кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди желанието и ангажимента българската столица да създава условия за развитие на IT сектора, включително и да подпомага  електронното образование. Тя съобщи, че в Европейския Комитет на регионите София е избрана заедно със столиците на Естония и Финландия да координира работата в сектора на информационните и комуникационните технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!