Иван Николов и Мариана Пенчева получиха наградата на ЕП „Европейски гражданин на 2016 година“


Българският поет, публицист и общественик, Председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“, Сърбия Иван Николов и учителката Мариана Пенчева, която отглежда и възпитава в дома си деца на бедни родители, на официална церемония в Брюксел получиха наградата на ЕП „Европейски гражданин на 2016 г.“

От 2008 г. Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Селекцията на 50-те лауреати от целия ЕС, беше извършена от национални журита и от жури на Европейския парламент.

Иван Николов бе номиниран от евродепутата Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията той посочи, че с дейността си като лидер на българското малцинство в Западните покрайнини, Иван Николов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

С Иван Николов, „Европейски гражданин на 2016 година“ разговаря Елизабет Александрова. "Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!