Изследват риска от прекомерна популация на насекоми

Управление на риска на от прекомерна популация на насекоми в рамките на трансграничния регион България и Румъния ще се извършва по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Водещ партньор в него е Асоциацията на Дунавските общини "Дунав" в партньорство с Фондация "Жива природа"- Румъния.

"Целта е разработване и приемане на съвместно партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми и на комари по-специално. Обхватът на проекта е трансграничния регион Румъния-България", каза Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини "Дунав".

Ще се работи по предлагане на нормативни и законови промени, ограничаване на популацията на насекомите, както и ще се черпи добрия европейски опит. Ще се обозначат рисковите зони за развъждане на насекомите.

"Започваме проучване на проблема в трансграничния регион и се очаква резултатите да ги имаме през месец февруари 2018 година. Общите ни усилия ще бъдат за съвместен контрол над популацията на насекоми и третирането и дезинсекцията."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!