Отварят приемът по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“

На 26 октомври отваря вторият прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Бюджетът на програмата е в размер на 237млн. евро.

В този прием Министерството на земеделието и храните въвежда приоритизация на отделни сектори, с цел достигане на европейското финансиране до производители, които към този момент са останали по- назад в класирането. Такива сектори са зеленчукопроизводството, производството на плодове, овощни насаждения и билки. Въвеждат се и допълнителни промени, които трябва да повишат броя на одобрените проекти.

Подпомагането по мярка 4.1 ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в чувствителни сектори със затруднен достъп до пазара и биологично производство чрез модернизиране на физическия капитал, нематериални активи, свързани с организацията и управление на стопанствата, въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии, подобряване на предпазарната подготовка и съхранение на продукцията.

Разчетите на Министерството на земеделието и храните показват, че близо 36% от кандидатстващите ще получат европейско финансиране, уточни Десислава Танева

От своя страна Радослав Христов - член на Асоциацията на зърнопроизводителите, подчерта, че мярка 4.1 представлява сериозен интерес за земеделските стопани в Старозагорска област.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!