Европейската сметна палата не откри грешки в проектите на България по кохезионната политика


Годишният доклад  на ЕСП прави обективна картина на целият европейски бюджет по политики. Не правим класация по държави, но все пак представяме и картина на броя на транзакциите, които са проверявани във всяка държава-членка.

За тази година България попадна в класацията с 18 транзакции - 9 по политиката на сближаване, 4 по пазари и преки помощи в земеделието, 5 по Развитие на селските региони,  Околна среда, Действия по климата и рибарство. От тези 9 в политиката на сближаване, наистина има 0 грешки. От всички проверявани държави в областта на кохезионната политика, от проверените,  единствено България има 0 грешки., обясни българският представител в Европейската сметна палата Илияна Иванова. 

Общата картина за ЕС не е толкова оптимистична, допълни тя. За поредна година, общият процент грешки в целия Европейски бюджет, продължава да бъде над прага на същественост, който е 2%. Общо за Бюджета, нивото на нередности е 3.8%. Това е по-ниско от миналата година, когато беше 4,4%, но остава да бъде над прага.

В Земеделието също грешката е над 2%, въпреки че при преките помощи нивото ѝ е по-ниско отколкото при „Развитие на селските региони“. По-голям процент грешки, като цяло, се наблюдава при разходите, свързани с възстановяване, допълни Иванова. Причината е, че там няма ясни правила, които да се следват.

Тя уточни, че грешките, които констатира в доклада си ЕСП са различни типове и по-голямата част от тях не са умишлени.

„Всяка година, нормално е да срещаме грешки от типа „недопустими разходи“, „недопустими бенефициенти“ и грешки, свързани с прилагане на правилата за  обществени поръчки, но като цяло,  нашите препоръки се приемат от ЕК и от страните членки“.

Експертът подчерта, че не всички грешки са непременно злаупотреби измами или разхищения, а често става дума за технически нередности.  При умишлено изкривяване на информацията обаче ЕСП незабавно предават случаите на ОЛАФ.

„За изминалия период имаме 12 такива случая от 1200 проверени операции, които сме предали на ОЛАФ“, посочи Илияна Иванова.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!