Момад Мохамед: Когато има престъпление, не е важно от каква наицоналност е извършителят, а какво е станало


Как успешната интеграцията на бежанците в Германия да върви не само по линия на институционалната подкрепа, но и със помощта на неправителствените организации? Примерът, който ще представим, е на Германската регионалната мрежа на имигрантските организации във федералната провинция Саксония -Анхалт, която към момента обединява 64 организации на мигранти и десетки членове с мигрантски произход.

Организацията представлява политическите, икономическите, социалните и културните интереси на местното население с мигрантски произход, тя е легитимен партньор на регионалното правителство, съответните регионални структури, както и на други подобни организации на мигранти в други федерални провинции.  Кои са трудностите в този процес? Своите впечатления пред Валерия Николова споделя Момад Мохамед от Германската регионалната мрежа на имигрантските организации в Саксония Анхалт.

Имаме ценен опит от последните 20-25 години, през които минахме през различни етапи, и от моя гледна точка можем да говорим не за трудности с интеграцията, а за начина, по който компетентните органи се грижат за тези хора, които от дълго време живеят в страната, как те да поемат отговорностите си, каква подкрепа се оказва на новопристигналите, за да се чувстват добре и и да опознаят правилата в новата общност.

Необходимо да има последователност в политиката,  да се подхожда с откритост към обществото и да има разбиране от ангажираните в процеса страни за носенето на отговорността.

На въпрос как медиите са включени в този процес Мохамед отговаря:

Когато говорим за отразяване на темата, медиите минаха през различни моменти: имахме силен момент с периода на "welcome"културата, след това бързо към периода на отчуждаване. Бяхме в ситуация, в която медиите плуваха по течението. Сега ми е любопитно как този процес ще се развие. Като цяло сега медиите държат на тази тема и са позитивно настроени, много е важно каква картина, какво послани изпращат медиите за бежанците в домовете на хората.

Това , което ме притеснява и от което ме е страх е, че когато стане инцидент или има престъпление, на преден план излиза, че извършителят е бежанец или мигрант.  Тук искам специално да обърна внимание на тази тема, защото не е важно кой го е извършил и от каква наицоналност е, а какво е станало.

Обратното внушава на хората, че всички бежанци са с престъпни намерения. Трябва да се работи много по въпросите на дискриминацията и расизма, за да се чувстват мигрантите в безопасност".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!