ЕП с мерки срещу руската и ислямистката пропаганда в интернет



Комисията по външни отношения на Европейския парламент прие проекторезолюция, която цели засилване на отбранителните мерки срещу руската и ислямистката пропаганда в интернет.

В проекторезолюцията, изготвена от полския евродепутат Анна Фотига, се подчертава необходимостта от ответни мерки срещу руската и ислямистката пропаганда в мрежата.

Според авторите на документа, руската пропаганда приема различни форми като провокира съмнения, парализира процеса на взимане на решения, дискредитира институциите на Европейския съюз, подкопава западните ценности и трансатлатическите връзки.

Евродепутатите са притеснени от факта, че в самия Европейски съюз има източници, които разпространяват вражеска пропаганда, както и финансирани от Кремъл политически партии и организации.

Европейските институции са призовани са уточнят заедно с медиите кое е пропаганда и дезинформация, да се подобрят координацията и обменът на информация между Евросъюза и държавите членки, структурите на НАТО и ООН и неправителствените организации.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!