Противоречиви мнения на анкетираните дали евросредствата за обучение на младите безработни у нас се харчат ефективно



21 милиона лева Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси от програмния период 2014 -2020 година, вече са усвоени от България  по проекти за стимулиране на младежката заетост . Това е основен приоритет  в настоящия програмен период на Европейският съюз . Общият бюджет за квалификация и обучение на младите до 29 годишна възраст е 72 милиона лева.  
На въпроса има ли ефект от обучението, млади преминали през курсове за квалификация в Силистра обясняват, че в продължение на месец и половина са били обучени за озеленители. и имат професионални сертификати. Част от младите никога преди това не са работили харесват това което правят в момента.  Мненията на по възрастните за това дали има смисъл по този начин да се усвояват средства са противоречиви .  

Една от анкетираните споделя "  Идеята е добра ако има резултат от вложените пари по този начин , дали ще си намерят работа по тези програми е под съмнение, след като няма реална икомомика. Каквито и пари да дойдат от Европа няма да ни спасят .

Друго мнение гласи "Младите са най-потърпевши от безработицата и идеята е добра, това е още една възможност за реализация"
Трето мнение гласи: "Това са пари хвърлени на вятъра, много хора изкарват курсове, но не намират работа защото няма предприятия. Каквато и квалификация да придобият няма къде да се реализират в нашия район."

Експерт от държавната администрация казва: "Крайно време е да се сложи край на мързела на младите хора. Липсата на мотивация трябва да се преодолее, не може повече да се отглеждат неграмотни хора. Ако има желание всеки може да запише курс за квалификация."


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!