Мария Габриел: Търговията с човешки същества може да бъде елиминирана


Борбата с трафика на хора и посветените на този проблем инициативи, са нашето послание, че търговията с човешки същества, която руши съдбите на хиляди жени, мъже и момичета в днешна Европа, може да бъде ликвидирана“ - сподели зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, по повод десетата годишнина от първото отбелязване на Европейския ден за борба с трафика на хора. 

Трафикът на хора е високо печеливша престъпна дейност  с нисък риск за извършителите, но с конкретни мерки за засилване на превенцията, бихме могли да превърнем трафика на хора във високо рискова дейност с ниска печалба“ - коментира още Мария Габриел. Според нея, по този начин ще се гарантира,  че закрилата, зачитането и насърчаването на спазваните на човешките права, ще бъдат поставени във фокуса на усилията за решаването на този проблем. Те са съсредоточени и в конкретни мерки, залегнали в новата Стратегия на ЕС за премахване на трафика на хора.

Според Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, „проблемът  с мигрантите е общ за всички и съответно, решенията трябва да бъдат взети от всички, защото нито една страна не може да се справи самостоятелно с този проблем, част от който е и трафикът на хора“.

-Новини от Европарламента.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!