В Европейската седмица на донорството - повече информация, за да се обори недоверието

Съветът на Европа отбелязва всяка година Европейски ден на о́рганното донорство и трансплантацията. 

Изпълнителна агенция по трансплантация, съвместно с пациентски организации обяви седмицата от 22 до 29 октомври за Европейска седмица на донорството, която се провежда за четвърти път.

Кампанията протича с надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин отдаваме почит към паметта на донорите и изразяваме благодарност към техните близки.

Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността.

Липсата на информация води до недоверие, несигурност, нежелание да се дискутира. Нежеланието пък да се дискутира води до ниски реализирани донорства и трансплантации. А ниският брой трансплантации води до ниска осведоменост. Това е порочният кръг, от който трябва да избягаме – убеден е д-р Костадин Чифлигаров – координатор по донорство към Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.

И все пак, като радостен, д-р Чифлигаров посочи факта, че България и Латвия  са били обявени от Европа като перспективни страни за донорството и трансплантацията. Той очерта къде се вписва нашата страна сред водещите в това отношение европейски страни.

„Испания, Германия, Италия, Франция – това са страните, в които има прогресивно развиващи се донорски програми. България и Латвия са обявени като перспективни държави“ – обяви д-р Чифлигаров.

Благодарение на дейността на Изпълнителната агенция по трансплантации, сега съществува реална тенденция към  увеличаване на броя на трансплантациите, което бе подчертано и от ЕК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!