А. Ковачев: Европа трябва да е готова не само да защитава външните си граници, а паралелно да търси решение на конфликтите


Европа се учи само от ужасните предизвикателства, пред които се изправя - каза евродепутатът Андрей Ковачев, който смята, че пред най-голямата хуманитарна катастрофа, на която сме свидетели с бежанската криза Европа трябва да е готова не само да защитава външните си граници. Според него това трябва да става паралелно с търсенето на решение на конфликтите, които са причината за бежанските потоци, трафика на хора и сключването на споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия на икономическите емигранти.

Депутатът от БСП  Ангел Найденов изрази съмнение, че новата Европейска гранична и брегова служба може да гарантира ефективно охраната на българо-турската граница. Той даде за пример фактът, че вече втора година строежа на оградата по границата не може да бъде завършен.

Андрей Ковачев изтъкна нуждата от преосмисляне на Дъблинското споразумение, което оставя тежестта на бежанския поток на страните по външните граници на ЕС. Трябва солидарен принцип на преразпределение на бежанците, обща външна политика, Европа да не бъде само донор на хуманитарна помощ, но и споделяне на отбранителен капацитет, за да покажем, че можем да налагаме решения.

Ангел Найденов изброи три мерки, които незабавно трябва да се вземат. На първо място преустановяване на бойните действия и търсенето на мирно решение на конфликтите и възстановяване на държавността в Сирия. На второ място търсене на икономически и социални програми, образованието и инвестициите в тези страни. Депутатът от БСП смята, че България твърде късно е поискала европейска помощ за охрана на външната граница. На трето място е неспособността на държавата да се справи с нелегалните канали за трафик на хора. Нейденов изрази опасението, че България ще се превърне неизбежно в буферна зона за бежанските потоци.

ще европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!