Мария Габриел: Оттук нататък основното е споразумението за помощ за Афганистан бързо да влезе в сила и да даде резултати


Помощта на Европейския съюз за Афганистан ще бъде в размер на 1.2 млрд евро. Това обяви на международна конференция в Брюксел върховният представител по външната политика Федерика Могерини. На форума беше постигнато и съгласие около споразумение за реадмисия с Кабул, което ще позволи нелегалните имигранти в Европа да бъдат върнати в родината им. Сделката е за 2 г. и ще обхване афганските граждани, които нямат право на хуманитарна закрила и са приключили всички процедури за искане на убежище. Те ще бъдат връщани в родината си със самолети, като Европейският съюз ще плати транспортните разходи, както и програми за тяхната реинтеграция у дома. С европейски средства ще бъде финансирана и информационна кампания, която да обяснява на населението, че не всички, които поемат към Европа, ще имат право да останат. С договорените милиард и 200 хиляди евро помощ за развитие на Афганистан Европейският съюз става най-големият донор на Афганистан. При обявяване на решенията от международната конференция в Брюксел за бъдещето на Афганистан  върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини подчерта, че тази помощ не е свързана със сделката за връщане на незаконните имигранти от Европа. Какво следва след това решение коментира евродепутатът от ГЕРБ - ЕНП  Мария Габриел.

Оттук нататък основното е много бързо да влезе в сила споразумението и да даде резултати. Най-важното е хората и в Афганистан, и в Европа да се убедят, че това споразумение работи. Само по този начин можем наистина да покажем на хората, че когато Европа е обединена, когато е проактивна, когато има общи действия и когато много целенасочено развива политиките си в посока осигуряване сигурността на границите ни и собствената ни вътрешна сигурност, можем да постигаме много. Това е сега основното предизвикателство. За нас - България, е важно да България да бъде от първите страни, които ще се възползват от прилагането на споразумението.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!