Д. Събев: Страни като Великобритания и Дания от години полагат усилия да поставят малките и големите търговци на еднаква позиция


Европейската комисия започва разследване, за да изясни дали Полша използва нов данък, за да облагодетелства малките местни магазини за сметка на международните вериги за търговия на дребно. Икономистът Димитър Събев коментира, че действието на ЕК може да бъде определено като диференциращо и дискриминиращо, защото големите търговски вериги имат друга, по-голяма пазарна сила от малките. Затова да се каже, че трябва да бъдат пазени големите вериги, е форма на популизъм.

Решението на Полша не засяга функционирането на общия европейски пазар. Страни като Великобритания и Дания от години полагат усилия, за да поставят малките и големите на еднаква позиция. Там обаче, нелоялните търговски практики се наказват строго, за разлика от България, например.

Ситуацията в Полша е малко по-различна. Там правителството се нуждае от пари за популистките си политики и реши да си набави част от тях като наложи нов данък на търговските вериги.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!