Мохамед Халаф: В Ливан има 1.5 млн. бежанци само от Сирия

| обновено на 27.10.16 в 22:11


Сирийци, живеещи в тежки условия. Училища под натиск да се справят с наплива на нови деца. Палестинци, родени и израсли в лагери - това е картината в Ливан - малка страна в Близкия Изток, в която всеки четвърти човек е бежанец. „Ливан е надхвърлил с много усилията на ЕС в отговор на кризата и се справя забележително добре при много трудни обстоятелства“, каза депутатът Клод Мораес (С&Д, Великобритания), койтоминалата седмица беше начело на делегация на ЕП в страната.

Депутатите в комисията по граждански свободи работят по предложения за реформиране на системата за даване на убежище в ЕС. Те започнаха да обсъждат правна рамка за презаселване на бежанци от страни извън ЕС, за да формулират обща европейска политика по въпроса. Посещението в Ливан от 19 до 22 септември имаше за цел запознаване с нуждите в една от страните, засегната най-силно от миграционната криза. Преди това комисията бе организирала подобни посещения във френския град Кале на Ламанша, Гърция и Турция.

В предаването "12+3" анализаторът Мохамед Халаф потвърждава тезата на евродепутатите за тежките предизвикателства, пред които е изправен Ливан, тъй като бежанците в момента са голям процент от населението на страната. Според него е необходима сериозна помощ от международните организации, включително и от ЕС, още повече, че продължаващите сражения в Сирия генерират допълнителен поток от бежанци към близкоизточната държава и в настоящия момент.

В Ливан има 1 500 000 бежанци само от Сирия. В момента те представляват 1/4 от населението на тази държава, която наброява 4 300 000 души. 70% от сирийските бежанци живеят в момента в Ливан в най тежки условия. Само 70 000  от тях получават помощи от международни организации.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!