Жители на Пазарджик не одобряват намаляването на средствата за бедните региони, за да се увеличи бюджетът за управление на миграционната вълна


Страните членки на ЕС са се договорили да намалят средствата за бедните региони, предимно в Източна Европа, в бюджета за следващата година, като същевременно се увеличават разходите за управление на миграционната вълна.

Правителствата на 28-те страни членки на ЕС са подкрепили единодушно предложението на ЕК, съгласно което плащането за мигранти и сигурност ще се увеличат с 25 процента, спрямо тези за 2016-та година. Така, през 2017-та общият бюджет за мигранти ще достигне 5, 2 милиарда евро и част от тях ще отидат за подсилване на външните граници на съюза, каквито са българо-турската и границите ни с Македония и Сърбия. Други 2, 2 милиарда евро ще са за програми, извън територията на ЕС за справяне с причините за миграционната вълна.

Увеличението на тези разходи се компенсира със съкращаване на средствата за фондовете , предназначени за най-слабо развитите райони. През 2017-та те ще са с почти 24 процента по-малко, в сравнение с тази година.  

Жителите на Пазарджик не одобряват предложението на ЕК допълнителните средства за миграция да са за сметка развитието на бедните райони от Източна Европа. Ето част от мненията им в анкета.
 

Един от анкетираните е на мнение, че преди ЕС да вземе това решение , трябва да се каже кой покани мигрантите в Европа. Малките държави поемат повече санкции, отколкото позитиви, казва друг жител.  Трябва се търсят други източници и да не се посяга на фондовете за развитие на бедните райони. Нека се кажат имената на тези политици, които в началото бяха против да се заграждат границите, настоява друг жител на града. Част от анкетираните са на мнение, це е хубаво да се помага на хората в беда, в случая на бежанците, но не трябва да се взема от бедните страни. Общото мнение е, че миграционната вълна е сериозен проблем и наистина за справянето с нея трябват средства, въпросът е за чия сметка ще е това?!


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!