ЕК с план за борбата с антимикробната устойчивост


 ЕС ще представи нов план за действие за борба с анти-микробната устойчивост - това е способността на микро организмите да устояват на лечение с антимикробни препарати, най-вече антибиотици. Еврокомисарят по здравеопазването Витенис Андриукайтис заяви, че планът ще е сред приоритетите на Европейската комисия през следващата година.
Световният план за борба с анти-микробната резизтентност на СЗО е пътна карта и призоваваме страните-членки да го приложат. Като и да приемат национални планове за действие, съобразени с конкретните обстоятелства.
 Планът предвижда прилагане на националните схеми за борба с т. нар. супер-бактерии, увеличаване на европейските фондове и инструменти за проучване и научни разработки по проблема. 
Еврокомисарят по науката и иновациите Карлос Моедас оповести, че от 1999 година насам ЕС е инвестирал над един милиард евро в проекти за проучване на анти-микробната резизтентност. Освен влиянието им върху човешкото и животинското здраве, супер-бактериите имат и голяма икономическа тежест. Те причиняват смъртта на над 25 хиляди европейци годишно, а прогнозите са, че до 2050 година бездействието може да струва на света над 88 трилиона евро. 
Европейската комисия все още не успява да превърне в свой приоритет мерките за здравословно хранене. Така смята доктор Джоана Суейб от природозащитната организация "Хюмън съсайъти".  Особено разочароващо е бездействието на фона на епидемията от затлъстяване, обхванала Стария континент. Последните проучвания посочват като основна причина за големия брой затлъстели увеличения прием на месо. Ограничаването на животинските протеини в диетата освен полезно за здравето е и благоприятно за околната среда - близо 15 процента от всички парникови газове в света се произвеждат от животинските ферми. 
Затова от "Хюмън съсайъти" призовават Европейската комисия да формулира стратегия за хранителната система, която да е насочена и към двата края на хранителната верига - производството и консумацията на месо. Според организацията потреблението на храни с животински произход трябва да се намали с 30 процента до 2030 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!