Обзор на събитията в Европейския съюз през месец октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада беше горещата тема от последните дни на месец октомври. Белгийската провинция Валония блокира този акт, след като нейният парламент отхвърли с две трети подписването на споразумението. В резултат, Европейският съюз и Канада се отказаха от планираната за 27 октомври среща в Брюксел, на която трябваше да бъде подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение. Междувременно, след преговори, белгийското федерално правителство склони властите на Валония да преосмислят решението си. Така дойде и дългоочакваната новина - споразумението беше подписано в ранния следобед на 30 октомври в Брюксел.

Още преди на решаването на случая стана ясно, че България и Румъния ще извлекат и друг дивидент от споразумението - отпадане на визите за Канада. На заседание на Съвета на Европейския съюз България и Румъния оттеглиха резервите си към договора с Канада, след като преди това получиха писмено потвърждение, че ако документът се подпише, визите за българи и румънци за Канада ще отпаднат през 2017 година.

В последната седмица на октомври имаше още една добра новина за страната ни. Европейският парламент реши да отмени механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Депутатите препоръчват на Европейската комисия да разработи нов общоевропейски механизъм, който да следи за демокрацията, върховенството на закона и спазването на основните човешки права във всички страни членки. Мониторингът беше въведен единствено за България и Румъния при приемането на двете страни, заради съмнения в готовността на правните им системи за интеграция в Съюза.

В началото на месеца започна работа новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана“. Това стана официално на 6 октомври от България, от граничния ни пункт с Турция - „Капитан Андреево“. Силовата структура ще подпомага държавите от ЕС в охраната на външните граници на общността и в ограничаването на нелегалната миграция и трансграничната престъпност. От България еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че новата служба е знак за това, че Европа може да действа съвместно и ефективно.

На референдум унгарците категорично отхвърлиха мигрантските квоти на Европейския съюз. Гласуването обаче беше признато за невалидно заради избирателна активност под 50 процента.  Според оповестените данни над 90 процента от унгарците, гласували на референдума, са подкрепили правителството си, отхвърляйки каквито и да е задължителни квоти на ЕС за приемане на бежанци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!