Мариан Жан Маринеску: Липсва в цялост завършването на проекта Дунав мост 2

Какъв е ефектът от откриването на Дунав мост 2 при Видин и какво се случва с проблемите с трафика по мостовото съоръжение. Такива разговори са правени между българската и румънската страна. Липсва в цялост завършването на този проект и двете му фази, каза по време на семинар за европейското териториално сътрудничество във Видин Мариан Жан Маринеску, член на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. Той подчерта, че проектът "Дунав мост 2" не е приключен и че все още липсва нова инфраструктура, която да подпомогне сближаването на двата региона.

"Проектът имаше две фази - мост и инфраструктурата от двете страни. Ако ние не направим връзка между Калафат и Запада и между Видин и София, мостът няма да се използва максимално"- подчерта Мариан Жан Маринеску

СнимкаФакт е, че на моста между Видин и Калафат образуването на опашки от автомобили е нещо обичайно. Причината, според шофьори, е бавната обработка на документите. Преди два дни дори имаше протест на превозвачи, който беше символичен.

За правителството е изключително важно да намери достатъчно бързо финансиране, за да се подсигури изграждането на пътя от Видин и свързаността с автомагистрала "Хемус". Не достига 1 млрд. лева за целта.

"Парите са крайно недостатъчни - както говорихме и с господин Льометр, новият генерален директор на Главна дирекция "Градска и регионална политика" в Европейската комисия, на нас ни липсва около 1 млрд. лв., за да можем да реализираме тази пътна отсечка"
- обясни заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!