Как прилагаме европейските изисквания за био храни

Контролът върху био продукти е тристепенен, т.е. на пазара той е от служителите на БАБХ, сертифицирането на съответните производители на био продукти се осъществява от контролиращи лица или така наречените сертифициращи лица, а тези лица са контролирани от Министерството на земеделието и храните. Това коментира д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ):

Ние сме в много добра координация с всички тези звена, така че няма никакъв проблем с ефективния контрол по отношение на био продуктите. Нормативната наредба е такава, че задължава всички производители и търговци на тези продукти да обозначават много ясно и видимо тези продукти, така че потребителят да бъде добре ориентиран и да направи своя правилен избор.

Николов допълни:

Съвместно с Комисията за защита на потребителя правим една проверка, която и в момента се провежда. Проверките показват, че като цяло няма големи несъответствия по отношение на продуктите. Обикновено продуктите с несъответствия са продукти от трети страни, така че няма големи несъответствия по отношение на предлагането на био продукти на пазара. 

Цялото интервю с д-р Камен Николов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!