Евросправочник на слушателя: Младежкият конкурс на ЕП „Карл Велики“

Европейският парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ на Аахен ежегодно отправят покана към младежите от всички държави – членки на ЕС, да представят проекти, ръководени от млади хора и насочени към младите хора, които показват активно участие в развитието на Европа. За европейската награда „Карл Велики“ могат да представят проекти млади хора на възраст между 16 и 30 години от всяка държава – членка на ЕС.
Проектите могат да бъдат представяни индивидуално, или за предпочитане – групово. Те следва да насърчават разбирателството в Европа и в света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да предоставят образец за подражание за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейците като една общност.
Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата награда е 2500 евро. Като част от наградата тримата европейски лауреати са поканени да посетят Европейския парламент (в Брюксел или в Страсбург). Събеседник: Теодор Стойчев, пресаташе на представителството на ЕП е България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!