Повече от един от четирима британски младежи не разбират какво е Брекзит за страната



Над четири месеца след референдума в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз повече от един от четирима британски младежи все още  не разбират какво означава Брекзит  за страната, съобщава британският вестник The Independent, позовавайки се на наскоро проведено проучване.

Въпросът - кога и как британското правителство ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор и ще започне процесът по Брекзит, доминираше дневния ред на новинарския поток, седмици наред след вота за напускане на ЕС. Въпреки това, две пети от респондентите между 18 и 24 години все още са неспособни правилно да назоват какво точно е чл. 50 от Лисабонския договор. Сред по-възрастните поколения информираността относно Брекзит е била по-добра, показва допитването, в което са анкетирани две хиляди души от всички възрастови групи.

Дори и сред всички възрастови групи обаче 53% не са могли да идентифицират министъра на финансите Филип Хамънд, който ще има за задача да преведе Обединеното кралство през икономическите сътресения, свързани с излизането на Великобритания от ЕС.

Искаме да дадем ясен сигнал, че се подготвяме за това, че Турция ще прекрати сделката за бежанците. Основната ни цел е намаляване на броя на бежанците, обяви австрийският военен министър, по чиято инициатива днес  в австрийската столица се открива двудневна среща на министрите на отбраната от държавите, през които преминава т.нар. „Балкански маршрут“ за бежанци, съобщава германският вестник BILD.

Анкара многократно отправя заплахи, че ще преустанови спазването на споразумението за бежанците, постигнато с Брюксел през март тази година, ако визовият режим за гражданите на Турция, пътуващи в държавите от Общността, не бъде премахнат. Тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу бе категоричен, че правителството му няма да чака до края на годината ЕС да изпълни поетите ангажименти към Анкара.

Още европейски новини четете на www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!