През последното десетилетие повече от 800 журналисти са били убити при отразяване на новини

Снимка: БГНЕС

Преди броени дни отбелязахме Международния ден за борба с безнаказаността на престъпленията срещу журналисти. От началото на 2016-та досега при изпълнение на служебните си задължения са загинали 66 журналисти, но само едно от десет убийства на представители на медиите е разследвано, сочи статистиката на Международната федерация на журналистите.

Особено пагубна за журналистите е била 2015 година, констатира Организацията на ООН за образование, наука и култура. 115 убийства на представители на медии в света са извършени през миналата година.

Най-много представители на медиите са убити през 2015-а в Сирия (13) и Ирак (10). На трето място, с осем души, е Франция. Там всички жертви са от нападението на терористи в редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" през януари.

По 7 журналисти са убити в Бразилия, Мексико и Южен Судан. В Индия, Либия и Филипините са загинали по шестима.

През последното десетилетие повече от 800 журналисти са били убити за отразяване на новините и привеждане на информация на обществеността: средно една смърт всяка седмица. В девет от десет случая убийците остават ненаказани.

Това каза помощник-генералния директор на ЮНЕСКО за комуникация и информация Франк Ла Ру по повод Международния ден за борба с безнаказаността на престъпленията против журналисти.

Европейските комисари призовават всички държави, медийни компании, медийни специалисти и всички заинтересовани страни да се присъединят към усилията за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти. Те заявиха, че отдават най-голям приоритет за безопасността на журналисти, блогъри и други медийни участници. 

Европейската комисия заяви, че се противопоставя на всяко законодателство, наредба или политически натиск, който ограничава свободата на изразяване. Европейският съюз гарантира, че зачитането на свободата на изразяване е интегрирана във всички политики и програми за развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!