Страните в ЕС ратифицираха Парижкото споразумение за климатичните изменения

Страните в ЕС ратифицираха постигнатото в края на миналата година в Париж международно споразумение за климатичните изменения и с това се изпълни и второто от двете условия за влизането му в сила на 7-и ноември.

Преди това и Европейският парламент даде зелена светлина на споразумението. Официалната документация ще бъде внесена в централата на ООН в петък. Целта на климатичното споразумение  е повишаването на температурата на планетата да се ограничи до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Като исторически акт определи случилото се евродепутатът от групата на ЕНП  Владимир Уручев:

Аз мисля, че ЕС остава единен пред големите предизвикателства, а климатичните промени са предизвикателство не само за ЕС, а глобално предизвикателство. В това отношение ЕП демонстрира един исторически момент в световната история за борбата срещу климатичните промени. ЕС, може би през цялото време, е бил водещ в изработването на политическите отношения за климатичните промени. Идеята е до средата на този век да се достигне пикът - най-големите стойности, които ги има, и да започне намаление на изхвърлянето на тези парникови газове, като целта е до края на века да достигнем т.н. естествен баланс.   

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!