Нови данни на Евростат поставят България сред първите девет в ЕС по дял на индустрията


Нови данни на Евростат поставят България сред първите девет в ЕС по дял на индустрията. Така излиза, че през последните 20 години индустрията у нас не само не губи дял, а разширява своята територия.

В коментар по темата професор Гарабед Минасян  отбеляза, че има неща, които на пръв поглед изглеждат странно, но са напълно естествени. Например, ако вземем темповете на прираст на индустрията - ние сме в първата половина на страните от ЕС по темпове на прираст на индустрията след 2010 година, но не само това. Ако вземем темповете на прираст на Брутния вътрешен продукт например, ние сме на осмо място (по големина на прираста на БВП) за 2015.

И не трябва да спираме до тук, разбира се, беше категоричен проф. Минасян, защото икономическото и индустриалното равнище у нас е прекалено ниско, а за да догонваме другите страни ние трябва да полагаме много по-големи усилия  и да тичаме много по-бързо. Индустрията е този отрасъл, който дърпа цялата икономика напред, допълни проф. Минасян  и припомни разликите - по данни на Евростат у нас за 2015 БВП на човек от населението се оценява на 6 300 евро, а например средноевропейското равнище е около 30 хиляди евро. 


Още европейски новини четете на www.euranetplus-inside.eu

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!