Българи и румънци за опазване на автентичната си култура

Приключи онлайн гласуването в българо-румънския проект, по който бяха заснети 210 клипа с автентичен бит и фолклор от видински, монтански и румънски села. Клиповете са разделени в 7 категории, по проект на Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие- Видин". Наименованието на проекта е "Валоризация на автентичната култура за трансграничен туризъм" с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/ и национално съфинансиране.

"Проектът се фокусира върху откриването на автентичната култура и традиции в малките населени места и селата в трансграничната зона на Видин и Монтана и окръг Долж, тяхното популяризиране и превръщане в културна дестинация. Искаме да покажем тези непрофесионалисти, хората, които са родени таланти. Ще обучим някои от тях как да продадат това, което правят на туристите. Да видят например как се приготвя домашна туршия и да си купят от нея, да чуят автентичните песни, които пеят по селата..."
- каза ръководителят на проекта Елеонора Василева.

СнимкаВ крайното класиране на сайта robgtraditions.com победител с най-много гласове е "Ситната" от село Бързия, община Берковица. Втори е клипът "Трошене на уруглица" от село Боровци. Клипът на монтанското село Студено буче остана на трета позиция.

Победителите от кампанията за гласуване ще покажат на фестивали във Видин, Монтана и Долж своята автентична култура. Ще има и инфотур за журналисти и туроператори, а информация за заснетите клипове ще бъде поместена в брошура, която ще се предлага на туристически изложения. В нея ще има и контакти за връзка със самодейците и занаятчиите, заснети в клиповете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!