The Financial Times: Експерти прогнозират, че и през следващите месеци инфлацията в еврозоната ще продължава да се движи рязко нагоре


Инфлацията в еврозоната се повиши до най - високото си равнище за последните две години, но икономисти предполагат, че Европейската централна банка  ще разшири своята спорна паричната политика, пише британският The Financial Times. Покачването на потребителските цени до най-високите нива от юни 2014 г. насам идва на фона на ръст от 0,3 % на икономиката на еврозоната през третото тримесечие на текущата година - данни, които потвърдиха очакванията за оскъден напредък.
Индексът на потребителските цени  нарасна от 0,4 % на сто през септември до 0.5 % на сто за месец октомври. Цените на услугите са поскъпнали най-много - с 1,1 на сто. Но цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия, които оформят т.нар. ядро на инфлацията, остават непроменени от миналия месец насам и дори по-ниски, отколкото са били през юни и юли. "Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от октомври 2014 г., инфлацията в 19-те страни-членки на единния валутен блок продължава да задържа далeч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от 2 на сто. Експерти прогнозират, че и през следващите месеци инфлацията в еврозоната ще продължава да се движи рязко нагоре" коментира  The Financial Times.

Европейският комисар за цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер ще наследи Кристалина Георгиева на поста й като отговаряща за финансовите въпроси в Европейската комисия, но изглежда ще се размине с вицепредседателството на изпълнителния орган на Общността, след като изнесе истинска расистка тирада, коментира New Europe. "Главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас се въздържа от коментар на решението на Жан-Клод Юнкер относно ново портфолио на Йотингер, но той подчерта абсолютно ясно, че Йотингер няма да бъде насърчен като заместник-председател на Европейската комисия", пише  New Europe.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!