Започна работа проектът "Твоят час" за извънкласни дейности

Започна работа проектът "Твоят час", в чиято първа фаза 140 млн. лева ще бъдат предоставени на всички държавни и общински училища. Средствата по проекта са предоставени по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", финансирана от ЕС

В първата фаза на проекта всички държавни и общински училища ще получат средно по 20 хиляди лева годишно за извънкласни дейности по интереси и извънкласни занаминия за преодоляване на образователни затруднения. Ръководителят на проекта Мариана Ламбова обясни, че на 12-ти октомври е приключил етапът, в рамките на който всички училища, които предлагат извънкласни дейности са се регистрирали в специално направена за проекта електронна платформа. В нея такива дейности за преодоляване на обучителни затруднения и извънкласни дейности занимания по интереси могат да предлагат и физически и юридически лица, които имат опит в образователните услуги.

Наталия Михалевска, началник отдел "Училищна мрежа" в  Министерството на образованието каза, че за децата от първи до четвърти клас училищата са имали интерес към създаването на малки групи за обучение по български език и математика. Предстои за децата с образователни дефицити да се изготвят специални помагала. Големи са възможностите по отношение на извънкласните дейности за развитие на способностите на талантливи деца. На някои места, по предложение на частни клубове, ще се създадат школи по спорт, които по думите на Михалевска са нечувани за българските училища. Особено желани са и дейностите, свързани с художествено творчество - състави за народни песни и танци, мажоретни състави, клубове, в които ще се изучават европейска история и европейски езици. Това са клубове, които ще подпомогнат цялостното обучение по чужди езици в училище, където то е недостатъчно като брой часове. 

Децата имат нужда и от подпомагане при кандидатстването след седми клас, както и за държавните зрелостни изпити, подчерта Михалевска. Това е и причината за създаването на клубове за изучаване на български език и литература. 

Наталия Михалевска разказа как работят подобни програми в други страни  - членки на Европейския съюз, като даде пример със Словакия и Чехия. По думите й двете държави с годините са надграждали усилията си да увеличават броя и механизмите, по които децата избират извънкласните дейности. От една страна те да могат да се проведат в натоварения график на учениците, да са модулни, да могат да преподават различни учители, а от друга - да бъдат действително дейностите, които децата желаят, а не просто това, което може да прави техния учител следобед. 

Така ние взимаме техния опит и в многото срещи, които имахме си казахме, че можем по същия начин да отворим училището така, че всички, които могат да предложат нещо полезно за занимание - неправителствени организации, читалища, центрове, биха били добре дошли, отбеляза Михалевска.

Дейностите по проекта, финансиран от Европейския съюз, ще трябва да достигнат до повече от 320 хиляди деца от във всички близо 2 500 училища в страната. Проектът ще продължи 29 месеца, като годишно в училищата ще се влеят 58 милиона лева европейски средства. От тях около 40 милиона ще бъдат за учителите, а останалите - за външни ръководители на групи.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!