ЕС трябва да увеличи усилията си срещу трафика на животни и растения

Чували ли сте за панголините? Тези малки бозайници имат уникална броня, заради която са наричани още люспеници, но тя е и причината, поради която те са сред най-преследваните от контрабандистите животни по света. Трафикът на диви животни и растения заплашва оцеляването на цели екосистеми. На 13 октомври комисията по околна среда разгледа доклад на Катрин Биърдър (АЛДЕ, Великобритания) за нуждата ЕС и страните-членки да увеличат усилията си срещу един от най-доходоносните незаконни бизнеси.

В последните години търсенето по света на рогове от носорози или тигрови кости расте и това мотивира допълнително дейността на организирани престъпни групи. Шансовете те да бъдат заловени са малки, а значителните финансови потоци, генерирани от търговията с подобни продукти, могат да бъдат използвани за изграждане на частни армии или за тероризъм.

Европейският съюз е голям краен пазар за незаконни продукти от дивата природа, но в някои случаи е също транзитен център или дори източник -европейските стъклени змиорки например са обект на контрабанда.


Комисията по околна среда в ЕП ще покаже гласува позицията си относно предложения от Европейската комисия план за действия срещу трафика на диви животни и растения. Той следва да бъде приложен от ЕС и страните-членки до 2020 г. Страните в ЕС имат споделена отговорност да отговорят на предизвикателството и да се заемат с тази разрушителна форма на организирана престъпност, която дестабилизира толкова много места по света“, каза авторката на доклада на ЕП Катрин Биърдър.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!