На фокус в ЕС: данъчното облагане на мултинационалните компании

| обновено на 10.11.16 в 10:53

Справедливо ли е данъчното облагане в Европа на мултинационалните компании. Въпросът занимава Европейската комисия още от юни 2013 година. Тогава Комисията започна да разследва практиките, свързани с издаването на данъчни становища в държавите членки. През декември 2014 г. тя изпрати искане за информация до всички държави-членки.

През октомври 2015 г. Комисията заключи, че Люксембург и Нидерландия са предоставили избирателно данъчни предимства съответно на „Фиат“ и „Старбъкс“. През януари 2016 г. Комисията стигна до заключението, че данъчното толериране на най-малко 35 мултинационални дружества предимно от ЕС, предоставено от Белгия, по нейната данъчна схема, прилагана при свръхпечалба, са неправомерни съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. Други две разследвания, проведени от ЕК, бяха свързани с данъчните становища, издавани от Люксембург по отношение на Amazon и ’McDonalds.  Допълнително масло в огъня наляха и данните, излизащи под условното заглавие Люкслийкс.

Един от най-ярките казуси обаче е свързан с гиганта Apple и данъчния рай Ирландия. Комисията днес прие, че данъчните привилегии за Apple в Ирландия за незаконни. За повече от 2 десетилетия Епъл са имали незаконно по-ниски данъчни ставки в нарушение на европейските правила. Комисията реши, че Ирландия трябва да си събере неплатените от „Епъл“ данъци от 2003 до 2014 г., възлизащи на 13 млрд. евро, плюс лихвите. Ирландия оспорва това решение.

Случаят Apple и Ирландия в европейската светлина на недопустимата държавна подкрепа - това е темата днес по която търсим коментара на Момчил Неков единственият български евродепутат, който участва в дискусията на предишната сесия на Европейския парламент.

Неправомерната според правилата за конкуренция в ЕС подкрепа за мулнитационални корпорации е сред опасенията и на много НПО, които виждат в търговските споразумения със САЩ и Канада опасност пред ЕС.

Граждански екологични организации протестираха в неделя следобед в София срещу търговските споразумения на Европейския съюз с Канада и Съединените щати. Такива протести имаше и в Париж и на други места в Европа заради предстоящото подписване на споразуменията в край на месеца в Люксембург.

Според журналиста Димитър Събев, активист за данъчна справедливост в екосдружение "За земята", може да се направи връзка между случая с Apple и голямата тема в дебата за трансатлантическото споразумение със САЩ и това с Канада. Той също така смята, че се натрупва сериозно разминаване между думите и делата на еврокомисарите по конкуренцията. Събев припомни случая с предишния еврокомисар Нели Крус, която въпреки нейните изявления в полза на конкуренцията, е била свързана с офшорни фирми. Това, според Димитър Събев засилва евроскептицизма и пречи да бъде чут аргументът, че търговски споразумения на ниво ЕС могат по-справедливо да гарантират интересите на отделните държави членки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!