Северин Фишер: Ако имате добре интегриран пазар, няма значение откъде идва газ

Споразумението между Русия и Турция за изграждането на газопровода "Турски поток" означава, че пред "Южен поток" няма конкретно бъдеще, а приоритетен за момента изглежда "Турски поток". това коментира пред БНР Северин Фишер, старши изследовател в Центъра за изследвания на сигурността към Федералния технологичен институт в Цюрих, Швейцария.  Фишер смята, че дебатът по проекта "Северен поток 2", повдигнат от страните от Вишеградската група и някои политици в Германия има различни измерения. Най-важен в момента според експерта е погледът към цялостната политическа ситуация - намесата на Русия във войната в Сирия и въпросът дали сега е точният момент за начало на спорен проект. Вторият аспект е по-съществен за държавите от Централна и Източна Европа - те се опасяват, че допълнителната пряка връзка между Русия и Германия ще ги изхвърли от газовия пазар, гласи анализът на Северин Фишер.

Ето мнението на експерта, изразено в интервю за предаването "Събота 150":

Споразумението между Русия и Турция за изграждането на газопровода Турски поток означава ли край на проекта Южен поток?

Да, за момента бих казал, че "Южен поток" няма конкретно бъдеще. През последните години станахме свидетели на много движения нагоре и надолу около проблемните проекти. В момента обаче изглежда, че "Турски поток" е приоритетен за руското правителство.

Защо Русия и Турция решиха да построят две вместо първоначално планираните четри тръби на газопровода?

Първо бих казал, че двете тръби за предназначени за турския пазар. Това означава, че капацитетът за пренос на газ е далеч по-малък от първоначално планирания. Второ, проектът "Северен поток 2" напредва. Той е втори коридор за снабдяване с газ на Европейскию съюз. И накрая, никой не е казал, че "Турски поток" ще остане с две тръби. Кой знае? Възможно е в бъдеще да бъде разширен с построяването на трета.

Възможно ли е останалите две тръби да бъдат насочени към България?

Не знаем. Това би могло да бъде теоретична възможност. Зависи от това как ще се развиват отношенията между Русия и Европейския съюз и дали "Газпром" ще иска да инвестира в проекта. Може също така да се очаква разширяване на "Турски поток", по който ще се доставя руски газ за Европа през Турция като транзитна страна.

Споменахте "Северен поток 2". Защо страните от Вишеградската група и дори някои политици в Германия са твърдо против проекта?

Дебатът има различни измерения. Най-важното в момента, разбира се, е цялостната политическа ситуация - намесата на Русия във войната в Сирия и въпросът дали сега е точният момент за започването на спорен проект. Вторият аспект е по-съществен за държавите от Централна и Източна Европа. Те се опасяват, че допълнителната пряка връзка между Русия и Германия ще ги изхвърли от газовия пазар. Това ще означава за тях загуба на сигуростта на доставките. Все пак европейският газов пазар се разви през годините и в наши дне този аргумент не е толкова правдоподобен, колкото беше преди.

Нека се върнем на въпроса за "Турски поток". Смятате ли, че проектът е заплаха за енергийната сигурност на Европейския съюз?

Не, не мисля така. "Турски поток" като проект не може да бъде заплаха за енергиен пазар с 500 милиона потребители. Би било твърде преувеличено да твърдим подобно нещо.  Все пак трябва внимателно да следим случващото се в Югоизточна Европа, регионалните проблеми. Виждаме, че в случая с Турски поток Турция може да стане транзитна държава. Това означава нарастване на ролята на страната в контекста на отношенията между Русия и Европейския съюз. От гледна точка на интересите и на Русия, и на Европа трябва да има някакво взаимно помирение и да се помисли дали наличието на Турция като допълнителна транзитна страна е най-доброто за техните отношения.

Какво мислите за така наречения газов хъб "Балкан" и дали България е най-доброто възможно място за него?

Това е много интересна идея, но за целта е необходима по-добра свързаност на националните газопреносни мрежи в Югоизточна Европа. Това е от ключово значение преди да говорим за газов хъб. Второ, трябва да имате доверието на инвеститорите и пазарните играчи. Търговците сами трябва да преценят къде ще е най-добре за тях да търгуват с газ. Това изисква стабилни условия и правила за отворен и конкурентен пазар. Мисля, че е възможно да постигнем това в бъдеще, но първо трябва да бъде свършена много предварителна работа.

Мислите ли, че евентуалият български газов хъб е възможен без руски газ?

В района ще има руски газ по един или друг начин. Ясно е, че ако имаме по-добре интегриран пазар, няма да е толкова важно откъде точно идва газът. Ще има състезаие между различни източници: втечен газ, синьо гориво от южния коридор, т.е. от Азербайджан и от Русия. Това за газовия хъб е интересна перспектива. Бих казал, че когато има съревнование между различните доставчици, това е добре за цените и в крайна сметка за потребителите.  

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!