ЕК прие Европейската космическа стратегия

Европейската комисия прие Космическата стратегия за Европа в отговор на растящата световна конкуренция, засилващото се участие на частния сектор и значимите технологични промени. Комисията предлага редица действия, които ще позволят на европейците да се възползват пълноценно от възможностите, свързани с космоса. Космическата стратегия трябва да създаде подходяща среда за развитие на космическите предприятия, да се утвърди водещата позиция на Европа в тази област и да се увеличи нейният дял на световния космически пазар.

Заместник-председателят на комисията Марош Шевчович заяви:

Европейският съюз играе важна роля в космическата политика. Искаме да използваме това стратегически, за да създаваме заетост и растеж и да изпълним нашите общи политически приоритети в областта на сигурността, изменението на климата, транспорта, икономиката на данните и управлението на природните бедствия. За това се изисква сътрудничество с нашите партньори и заинтересованите лица в Европа и по света. Съвместната декларация на ЕС и Европейската космическа агенция за обща визия и цели за бъдещето на Европа в космическото пространство, която ще подпишем днес е друга важна стъпка в тази посока.

Европа е основен участник в космическия сектор. Тя има силна и конкурентоспособна промишленост, напр. за спътници, ракети носители и свързаните с тях дейности. Европейската космическа индустрия осигурява работа на над 230 000 специалисти и създава добавена стойност в размер на 46-54 милиарда евро. Европа произвежда една трета от спътниците. Тя е постигнала много успехи в областта на космическото пространство с помощта на революционни технологии и проучвателни мисии.

През периода 2014-2020 година ЕС инвестира 12 милиарда евро  за разработване на висококачествени космически проекти.

Как България оценява ролята си в космическата стратегия на ЕК. По какви проекти работи Институтът за космически изследвания на БАН в рамките на членството си в Европейската космическа агенция и има ли сред българските инвеститори интерес към сектора - разговор по темата с проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания към БАН в предаването "Преди всички".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!