Европа преди новините: Спешно променят Етичния кодекс за бившите председатели на ЕК

В началото на седмицата стана ясно, че Европейската комисия (EК) ще обсъжда промени в правилника, регламентиращ моралните изисквания към бивши еврокомисари. Повод за изненадващата новина стана назначението на бившия председател на ЕК Жозе Барозу в „Голдмън Сакс“. Етичният комитет провери случая и установи, че макар и неморално, назначението на Барозу е законосъобразно. Подобно публично и противоречиво именно в частта „морал“ заключение, доведе до реакции и сериозна заявка за промени.
Действащият правилник допуска срок от 18 месеца преди бивш еврокомисар и председател на Комисия да има право да поеме пост в частния сектор. Стана ясно, че на този етап предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е промените да засегнат единствено бивши председатели на Еврокомисията, а срокът да бъде удължен на 3 години.
Има ли повишена обществена чувствителност към моралните изисквания за еврокомисарите като цяло и от какво се опасява обединена Европа? – чуйте отговор на тези и други въпроси в коментара на политолога Георги Киряков и на журналиста от БТА Николай Станоев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!