Стоян Братоев: Едва ли без европейско финансиране в София щеше да бъде построено метро

Най-големият проект, който се осъществява с европейско финансиране в София, е изграждането на столичното метро. С него всеки ден пътуват над 350 хиляди пътници. 

Директорът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев отбелязва, че без европейското финансиране, едва ли в София щеше да бъде построено метро:

И знаейки, че това е проект по оперативни програми, ние се стараем изключително много проектът да върви - по всички правила, по които трябва да се прави това. Хубавото е, че покрай тези фондове ние създадохме капацитет от доста строителни фирми - 8-10 фирми сега в България мога да се ангажират със строителството на отделен участък от метрото, докато преди години бяха само две. 

Приносът на проекта за столичното метро и за града, и за страната, е много мащабен, отбеляза още Стоян Братоев, като добави: Защото тези средства влизат в икономиката на страната, те допринасят за подобряване на условията на живот.

Това е огромният шанс на България и на София да развие, и то с много добър резултат, най екологичният градски транспорт. Благодарение на изграждането на третия лъч на метрото София ще спестява 90 хиляди тона годишно вредни емисии, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова и припомни, че проектът се дава за пример.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!