Бъдещето на подготвяното от Брюксел и Вашингтон Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции след избора на Доналд Тръмп


Победата на републиканския кандидат за президент на Съединените щати Доналд Тръмп постави под въпрос бъдещето на подготвяното от Брюксел и Вашингтон Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции. Според германския депутат от Европейската народна партия  и ръководител на делегацията за връзки със Съединените щати Дейвид Макалистър Тръмп принципно е против подобни споразумения. Новоизбраният американски президент настоява за отмяна на НАФТА - споразумението за свободна търговия с Канада и Мексико и остро критикува Транс-Тихоокеанското партньорство.
Макалистър коментира, че преговорите по въпроса с администрацията на Тръмп ще са доста трудни и добави, че е ред на Тръмп да покаже има ли той интерес от заздравяването на това партньорството между ЕС и САЩ.  
Делът на Европейския съюз в световната търговия със стоки е 15%. За съюза миналата година е приключила с положителен търговски баланс в размер на 64 милиарда евро, сочи статистиката. В подкрепа на необходимостта от споразумението с Канада се изказа и комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!