ЕК отпуска над 220млн. евро за нисковъглеродни проекти в ЕС

Европейската комисия одобри инвестиционен пакет на стойност 222,7 млн. евро в подкрепа на прехода на страните- членки на Европейския съюз към устойчиво и нисковъглеродно бъдеще. Целта, която европейските институции си поставят, е да стимулират допълнително финансирането на общо 144 нови проекта в 23 страни на Съюза. С допълнително отпуснатите средства сумата за подпомагане на екологични проекти нараства до 398,6 млн евро.

Средствата са по Програма LIFE за околната среда и действията по климата. Избраните проекти подкрепят целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 40% до 2030 г. Така те допринасят за прехода към нисковъглеродна икономика, която е устойчива на изменението на климата. Проектите получили разрешение за финансиране се групират в няколко области: „Околна среда и ресурсна ефективност“ на програма LIFE, „Природа и биологично разнообразие“, „Управление и информация, свързани с околната среда“, „Адаптация към изменението на климата“, „Смекчаване на изменението на климата“, „Управление и информация, свързани с климата“.

Един от 144-те проекта е български на стойност 600хил евро, обясни Петър Петров от представителството на Европейска комисия за България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!