Асоциацията на европейските журналисти призова за продължаване на "Евранет Плюс"


Има ли такова "животно" като Европейска журналистика и има ли то почва в Европейския съюз? Този въпрос вълнуваше конференцията, озаглавена "Променящото се лице на Европа и нейните медии", организирана от ирландската секция на Асоциацията на европейските журналисти в един от малките, но важни ирландски градове Килкени в  юго-източната част на Ирландия. Отправна точка беше обсъждането на Brexit  и възхода на демагогията, заплахата за традиционната журналистика  от социалните мрежи, които заместват функциите на традиционните медии и влизането в т.нар. "ера след истината” - пост-фактическата реалност.  Една единствена тема пронизваше дискусиите между близо 70-те журналиста от около 20 страни в залата, която гледаше към крепостните стени на замъка Килкени, продаден от своите собственици-аристократите, които го построяват на града Килкени на стойността на 50 евро в средата на ХХ век.  Европейските политици и европейските медии са като скачени съдове. Доверието и към политици и към традиционни медии спада.

Катастрофалната загуба на общественото доверие както в медиите, така и в европейските политици заслужава по-специален анализ, е един от изводите на тази конференция.

В откровен анализ на европейските политически и медийни реалности днес, ирланският външен министър Чарлз Фланаган, показа първата страница на таблоидния вестник "Дейли мейл" от деня след решението на Върховния съд във Великобритания, че правотелството на Тереза Мей не може само да задейства Член 50 за излизането от ЕС, а трябва да има решение на парламента. В заглавието на вестника четем "Върховните съдии са врагове на народа".

Чарлз Фланаган, ирландски външен министър, Килкени, Ирландия, снимка: http://www.aej.ie/

Трябва да кажа, с пълното съзнание че говоря пред медии, че когадо ден след като излезе решението на Върховния съд на Великоблитания излизат на първа страница със заглавие описващо съдиите като врагове на народа - "Това е доста шокиращо",

 
Според Чарлз Фланаган шокът е свързан с факта, че това се случва в страна, която се гордее с ценности като върховенството на закона и независимостта на съдебната система. Ако такава аргинизирана атака срещу съдии настъпи в една диктатура, каза г-н Фланаган, това със сигурност ще се нарече неприемливо.

Проблемът обаче не е единствено и само в таблоидните медии в Обединеното кралство, които традиционно действат в името на сензациите,  но и в тези, които пропуснаха да корегират невярната статистическа информация и пропуснаха да информират хората.

Ричард Пим,  председателят на  Обединените ирландски банки (AIB - Allied Irish Banks), определи с необичайна за топ-банкер прямота като скандал  факта, че британските лидери на кампанията Brexit са я основали на  "дебелата лъжа", че Великобритания ще спести  по  L350 милиона, които праща към ЕС всяка седмица, вместо да финансира НЗС.  Според г-н Пим кампанията за референдума задейства спусъка на политиката "след-залеза на истината”, тнар. Пост -фактична политика.

 Не е ли смехотворно Обединеното кралство да излезе от ЕС заради такива лъжи, които някои лидери изричаха, а медиите оставиха да циркулират безпроблемно?! Кой носи отговорността, когато стана ясно, че тези обещания са напълно абсурдни когато те не бяха подложени на критично изследване, още когато бяха направени от медиите, както в старите времена - в балансирани студиа където се разнищва детайл по детайл...с еднакво време за всяка теза...?!”Имаше толкова много хора подведени от тези лъжи

Ричард Пим беше много гневен и сигурен, че не е само до популизма на необразовани лидери, но че това има много общо със състоянието на медиите. Защото докато участниците в конференцията в Килкени дебатирахме в Ирландия, все повече журналисти губят работните си места, даже в медии като Гардиън, Ню Йорк таймс и Газета Виборча в Полша. Неотдавна Унгария един от уважаваните вестници,  Népszabadság, под натиска на намаляващите продажби и приходи, беше  продаден на  бизнес, за който се смята, че е близко до  правителството на Виктор Орбан.  А в Турция се увеличава броя на  журналисти, вече над  150 журналисти са в затвора заради извънредното положение след опита за преврат, а това лишава гражданите от обективна информация и се опитва да установи култура на подчинение на медиите.

Делегатите на  AEJ приеха три резолюции. Едната против преследването на журналисти в Турция, другата като протест срещу липсата на защита на висококачествени медии в Полша и Унгария, и третата - резолюция, която иска от ЕС да да продължи финансово да поддържа радио услугата от обществен интерес EURANET Плюс, мрежа от която БНР също е част. Ето документална атмосфера от гласуването на тази резолюция:

Става дума за Евранет плюс. Радио мрежата, която е заплашена от закриване. И да няма повече субсидии от ЕС.

Казва Отмар Лаходински, австрийският журналист, който е президент на Асоциацията на европейските журналисти. Резолюцията по казуса с Евранет плюс беше предложена за гласуване от Джиан-Паоло Аккардо от френската секция на АЕЖ.

 Асоциацията на Европейските журналисти призовава Европейския съюз да поднови EURANET Plus. Асоциация изразява своята загриженост от вероятността да бъде  прекратено действието на радиомрежата EURANET Plus за слушателите в цяла Европа след изтичането на договора с Европейската комисия през март 2017. Асоциацията изразява своята подкрепа към EURANET Plus и отправя искане към Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз за приемане на бюджета, внесен от комисиите по Култура и Бюджет за осигуряване на "стабилна финансова рамка за бъдещето на съществуващите паневропейски мрежи на местни и национални медии, в ерата на цифровите технологии, финансирани по това бюджетно перо (радио, телевизия, интернет и т.н.), като EURANET Plus ". Aсоциацията също така призовава Комисията да поднови финансирането на EURANET Plus, при условие, че бъде гласуван достатъчен бюджет. В момент, когато европейските теми получават сравнително малко внимание от основните медии (или са принизени от тях, както беше до голяма степен случая в кампанията за референдума във Великобритания) и самото съществуване на Европейския съюз е заложено на карта, под натиска на евроскептичните движения, АЕЖ смята, че ще бъде много вредно за гражданите на ЕС, да загубят независима мрежа, която обединява 18 радиостанции в 16 страни и 14 езика и която произвежда най-малко 75 минути всяка седмица за новини от ЕС. EURANET Plus достига до 22 милиона дневно слушателите в Европа. Тази Резолюция беше приета от членовете на Общото събрание на сдружението в Килкени, Ирландия в събота 05 Ноември 2016.

И отново Отмар Лаходински, президентът на АЕЖ, който е австрийски журналист, работил в различни списания и бивш кореспондент в Брюксел, който оглавява АЕЖ през 2004 година. То е автор на първия учебник за Европейския съюз озаглавен "EU for you!" (с Wolfgang Böhm), публикуван в Австрия, Хърватия Словения, Естония, Румъния, Черна гора и Турция.

Мисля, че наистина във времена като тези е важно, да реаграме когато има опасност да се отреже финансирането на една важна радио-мрежа. Това е странно.  И ние трябва да подкрепим това послание. Все още има някаква възможност Европейския парламент да има последната дума по въпроса и в крайна сметка да повлияе върху решението на Комисията. И така... гласуваме...в подкрепа на резолюцията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!