Вихър Георгиев: Турция дава различни сигнали на ЕС


Европейските външни министри за пореден път вчера разкритикуваха репресиите на турското правителства срещу опозицията, след опита за преврат на 15 юли, но не прекъснаха преговорите за членство с Турция.

Австрия, Белгия и Люксембург се обявиха за прекратяване на преговорите, но Германия, Франция и Великобритания, която се готви да напусне Европейския съюз, заявиха, че Турция е твърде важен партньор и Европейският съюз не може да си позволи прекалени реакции. В същото време в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще изчака до края на годината Евросъюзът  да реши дали ще продължат присъединителните преговори и ако решение няма, следващата година ще свика референдум за бъдещето на преговорите за членство в Съюза.

Очаква се това решение да вземат държавните и правителствените ръководители на 28-те на среща на16 декември в Брюксел.

Европейският съюз /ЕС/ е клуб с високи изисквания и ако Турция продължава по пътя, по който е поела в момента, очевидно няма да може да бъде негов член в близко бъдеще, тъй като се държи по различен начин. Това посочи преподавателят по Европеистика и експерт по европейски изследвания в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Вихър Георгиев:

Всичко зависи отново от поведението на Турция. Ако Турция системно нарушава основните правила на играта, ако чупи политическия процес, като вкарва в затвора лидери на опозиционни партии и като нарушава основни човешки права, нищо не е невъзможно. Всичко е въпрос на време. Турция дава много различни сигнали, когато говорят лидерите по медиите и когато влизат в разговори с представителите на Европейския съюз. Ако Турция продължава да ограничава правото на своите граждани да искат отговорност и да търсят отговорност от своето правителство, може да сте сигурни, че при всяко едно положение Турция ще бъде в много по-неблагоприятна ситуация, обясни Георгиев и подчерта, че турската страна няма как да избяга от факта, че икономиката й е интегрирана с тази на ЕС и всякакви репозиционирания няма как да променят това.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!