Европейският съюз прие пътна карта за укрепване на отбраната си

Европейският съюз /ЕС/ заяви, че може да не санкционира страните, отказващи да приемат бежанци от Гърция и Италия, ако достатъчно мигранти открият нов дом в предвидения срок, предаде Асошиейтед прес.

През септември държавите от Евросъюза се споразумяха за една година да разселят 160 000 бежанци от претоварените с мигранти Гърция и Италия чрез задължителни квоти за всяка страна-членка. Макар само 7000 мигранти да са прехвърлени досега на ново място съгласно програмата, Европейската комисия смята, че процесът се ускорява и е възможно набелязаната цел да бъде постигната в определения срок.

Европейският съюз прие пътна карта за укрепване на отбраната си. Решението идва в момент,  когато изборът на Доналд Тръмп за американски президент породи опасения, че САЩ може да се откажат от ангажимента си за военна защита на Европа, отбелязва Франс прес.

Целта на новия европейски план е да се създаде постоянна структура за по-добро планиране и осъществяване на цивилни и военни операции на общността. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини е упълномощена от страните-членки да подготви конкретни предложения възможно най-бързо, така че те да се реализират в първата половината на 2017 г.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!