За интеграцията и европейските фондове

ЕК иска повече усилия за ромската интеграция, това стана ясно още през лятото, когато Комисията публикува годишния си доклад по темата. Тя настоява държавите да стимулират достъпа на ромите до образование, работни места, здравеопазване и жилища. Според доклада, все още има много да се направи в образованието, и в осигуряването на жилища и работни места.

Какво е положението в България, и в частност във Видин, по отношение на ромската интеграция?

"Макар, че семействата с многобройни деца намаляват, родителите все още не поставят образованието на децата си като приоритет. От десетина години ромските семейства не държат на това да имат много деца, а да имат деца, които са обгрижени. Но обгрижени материално. Малко са тези, които са с позитивен знак за образованието им. Голяма част от младите семейства в квартал "Нов път" напускат, заминават извън страната да търсят препитание. Учудващото е, че когато отидат в уредена държава, която има правила и закони, те там стриктно се изпълняват. Но когато се върнат в държавата си отново стават същите балкански субекти" - казва Нина Иванова, директор на ОУ "Епископ Софроний Врачански", намиращо се в ромския квартал на града.

Благодарение на европейските фондове, в училището в квартала се подобрява материално-техническата база, допълни Нина Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!