Правителството на Италия заплаши, че ще гласува срещу общия проектобюджет на ЕС


Европейският съюз планира да въведе система с електронни визи за всички пътуващи в Шенгенското пространство лица, които не са граждани на ЕС. Тази система ще задължи гражданите на всички държави, с които ЕС има споразумение за безвизов режим, да уведомяват за пътуването и да заплащат за него, пише днес германският вестник "Велт", като се позовава на документ, изготвен от европейския комисар по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.Системата ще даде възможност да се определи дали наличието на такива лица на територията на държавите-членки представлява риск за незаконна миграция, сигурност и обществено здраве, се посочва в документа, с който разполага редакцията на "Велт".


Правителството на Италия заплаши, че ще гласува срещу общия проектобюджет на Европейския съюз, предава Euronews.

Министърът по европейските въпроси потвърди "резервите“ на Рим към преработения проект на бюджета на Съюза и увери, че правителството му иска да упражни правото си на вето.

Причината - Италия се чувства изоставена от ЕС. Най-сериозната област, в която страната обаче има нужда от подкрепа, е тази за сигурността и миграцията.


Референдумът за британското членство в Европейския съюз не е правно обвързващ. Това заяви Бренда Хейл, съдия от Върховния съд на Обединеното кралство, пише вестник The Independent.

Магистратът посочва, че правителството в Лондон сега променя правните си аргументи, за да отговори на съдебното предизвикателството за плановете за задействане на чл. 50 от Лисабонския договор.

Хейл е една от общо 11-те съдии, които през декември ще изслушат аргументите на кабинета в подкрепа на Брекзита. Изданието припомня ,че миналия месец Върховният съд се произнесе срещу правителството в спора, който трябва да уреди старта на "развода" между Брюксел и Лондон.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!