Център за върхови постижения с европейско финансиране ще бъде изграден в Пловдив

Център за върхови постижения с европейско финансиране по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.  ще бъде изграден със съвместните усилия на четирите водещи пловдивски университета.  Центърът ще работи в областта на индустрия за здравословен живот и биотехнологии и ще е  на стойност до 70 млн лв.

Общият ресурс на европейската програма  е значителен -  1,37 млрд лева, които  се очаква да бъдат използвани ефективно за постигане на конкретни европейски и национални цели. Средства по програмата ще се използват за нестопански дейности, каквито са получаването и разпространението на научни знания, поради което не попадат в режима на държавните помощи. 

Фирмите, развиващи научна дейност, могат могат да кандидатстват за дейностите, описани в програмата, а бизнесът да партнира с висши училища, научни институти и други организации по разработки, които попадат в приоритетните направления на икономиката на страната.  Акцент на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“  се усилията за децентрализация на научната дейност и  създаването на центрове за върхови постижения, които да подготвят научни кадри и млади специалистис перспектива за бъдещите 10-15 години.  

Центровете за  върхови постижения и за компетентност ще се развиват на национално ниво, а регионалните научни центрове ще бъдат част от всеки един от шестте основни региона на страната.

За първи път Министерството на образованието и науката ще бъде бенефициент по европейски програми и ще може от следващата година да разпредели средствата между различните училища – Университетът по хранителни технологии ще участва заедно с Пловдивския, Аграрния и Медицинския университети. 

С Община Пловдив е подписано споразумение между четирите университета и те разработват заедно пакетните предложения, съобщи ректорът на УХТ проф. Кольо Динков.  Документите ще бъдат входирани в МОН до 23 януари 2017 г. Целта е Пловдив да стане център на върховите научни постижения в хранителната индустрия и биотехнологиите, заяви проф. Динков – капацитетът на пловдивските висши училища е огромен и  е най-силна нагласата да се спечелят средства от европейски програми. УХТ ще бъде водещ в разработването на предложенията и разписаните ангажименти.

Новият център ще бъде ситуиран като реализация във всяко от висшите учебни заведения.  Проф. Николай Менков – заместник-ректор на УХТ подчерта, че насоките са към биотехнологии и хранителни технологии в частта функционални хрлани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!