Йордан Божилов: Необходима е постоянна работа за противодействие на радикализацията и тероризма, защото това са въпроси от ежедневието


В рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел утре ще бъде разгледан доклад на Координатора на ЕС за борба с тероризма Жил де Керхов относно прилагането на дневния ред в борбата с тероризма. В следващите дни тероризмът ще бъде тема и на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт, тъй като наред с другите теми, ще бъде приет и проект на резолюция относно превенция на радикализацията, водеща до насилствен екстремизъм.

През септември Де Керхов призова националните правителства да инвестират повече в превенция на тероризма:

В наши дни е все по-трудно да се стигне до Сирия, но за някои хора не е нужно да са се били в Ракка, тъй като се заразяват по интернет, каза той пред вътрешната комисия на ЕП. Според него трябва да се намери и нов начин за наказване на завръщащи се в Европа ислямисти с европейски паспорти. Вместо да се хвърлят в затворите, където радикализират криминални престъпници, които дотогава не са проявявали интерес към терористични действия, те - по неговото мнение - трябва да се преследват по различен начин. Координаторът на ЕС за борба с тероризмазаяви още убеденост, че образованието и културата могат да играят роля за намаляване на младите европейци, които се превръщат в джихадисти.

Това е и темата на дискусия в София: „Превенция и противодействие на рисковете от радикализация и тероризъм“. Организатори са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН и Софийският форум за сигурност, чийто председател Йордан Божилов коментира в интервю причините за забавяне на действията по Националната стратегия за превенция на радикализацията и тероризма, както и успешните практики в държави-членки на ЕС.

Необходима е постоянна работа за противодействие на радикализацията и тероризма, защото това са въпроси от ежедневието, заяви той.

Божилов говори и за намерението Европейският съюз да въведе система с електронни визи за всички пътуващи в Шенгенското пространство лица, които не са граждани на ЕС.

Впрочем, в много страни именно в ежедневната дейност на всички структури е възложена превенцията. Ние трябва да имаме ясната картина, че радикализацията е един дълъг процес. Той не става изведнъж и ние трябва да научим лекари, учители, полицаи да разчитат ранните форми на радикализация.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!