Еврорадиоигри: Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион – пети годишен форум

Форумът бе организиран съвместно от Европейската комисия и Словашката република. Събитието се състоя на 3 и 4 ноември 2016-та година в Братислава, в Словашкия национален театър. Мотото, под което то премина, е „Иновативни течения – вода, знание и иновации в Дунавския регион“. Фокусът бе върху управлението на водите, качеството на питейната вода като незаменима за живота, но и върху качеството на самия живот на жителите тук, качество, основано на образованието и науката. Във форума участваха представители на Европейската комисия, еврокомисари в областта на образованието, науката, енергетиката и туризма, тук бяха и представители на министерства от 14-те страни от Дунавския регион, на неправителствени организации, изследователски центрове и университети.
Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион е една от нейните макрорегионални стратегии. Работни рамки с общи принципи. За съжаление в тях се открояват три основни негативни страни: няма съответен бюджет, няма възможности за нови структури, за да не се увеличава бюрокрацията, няма и нови закони. Затова основната идея е превръщането на тези минуси в плюсове. Оптимизиране на работата в трите области.
Един от въпросите ми към първия заместник-председател на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц бе в каква област трябва да бъдат насочени усилията на жителите от Дунавския регион в дългосрочен план.
Устойчивото развитие е един от най-големите въпроси, който стои пред нас в началото на двайсет и първи век. И ние можем да постигнем успех, ако съумеем да комбинираме местните желания, които са изключително важни и европейското виждане по темата. Не може да се прави устойчиво развитие само в един град, в едно населено място. Необходим е глобален подход. И тук вече имаме европейска политика като цяло – закони, разпоредби, промени, финансиране. Винаги се водят големи спорове относно приоритетите във финансирането. Има много неща, осъществени от Европейския съюз с малко пари, европейският бюджет е само едно на сто от брутния вътрешен продукт. Според мен устойчивото развитие е абсолютен приоритет при влагането на средства, за да подготвим нашия континент за следващия век. За нас е добре да решаваме този важен въпрос за финансирането само със съвместни усилия, защото процесът е в голяма криза. Не може за всяко предложение да се налага вето. Трябва да се търси нов баланс. Мисля, че ние следваме националните политики, те са важни, но не могат да са сами за себе си. Най-вероятно разрешението е в регионалните измерения, Дунавската стратегия перфектно обединява местните, националните и европейските задачи – отбеляза Карл-Хайнц Ламберц, първи заместник-председател на Европейския комитет на регионите.
По време на петия годишен форум за стратегията на Европейския съюз в Дунавския регион бе проведена закрита среща на министрите, отговорни за проучванията и иновациите в страните участнички в стратегията. Те излязоха с общо изявление, което отчасти гласи: Ние изразяваме нашата отговорност за по-нататъшна политическа подкрепа за изследователски и иновационни дейности, осъществявани на национално и регионално ниво. Ние се споразумяхме да засилим и изравним разпределението на фондовете от всички източници, да увеличим международното сътрудничество, да подкрепим инвестирането в човешкия капитал, да намалим изтичането на мозъци и да подкрепяме интелигентните специализирани стратегии. Образованието, науката, изследванията, иновациите и като цяло развитието на общество, основано на познанието, са сред най-важните предизвикателства и ключови приоритети за нашия регион. Затова те са в центъра на вниманието на стратегията. Шест работни групи в рамките на петия годишен форум за стратегията на Европейския съюз в Дунавския регион обсъждаха детайлно в различни сфери данни и насоки за бъдещето на тази голяма част от нашия континент. Опитът на всички подсказва насоките за бъдещето й. В основата на работата отсега нататък ще бъде по-балансираното разпределение на фондовете, за да могат малките общини, организации и инициативи по места да бъдат подпомогнати, поощрени. Те от своя страна трябва да са по-взискателни към управляващите в своите страни, а жителите им да увеличават знанията си, да бъдат активни в процесите на обучение в една или друга област – полезна и за общината, в която живеят, и за самите тях. Повече знание, повече усърдие и отношение към процесите, участие в разрешаването на въпросите на място. Още повече, че трудностите пред нас се увеличават – промяна на климата, бежански поток и критичен недостиг на средства. Затова от човешкия ресурс в района се очаква силна мобилизация. Както отбеляза Тибор Неврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, в Дунавския регион има повече от 300 университета, над 3 милиона студента, много видни учени, които ни дават силата да моделираме бъдещето си заедно с фирми, предприятия, неправителствени организации, местни и държавни структури за намирането на най-добрите решения за това централно и стратегическо място в Европа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!