ЕП настоява за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната

На 22 ноември Европейският парламент прие резолюция, в която се отбелязва, че тероризмът, хибридните заплахи, кибер  и енергийната несигурност оставят държавите членки без друг избор, освен да увеличат усилията и сътрудничеството си в областта на сигурността и отбраната. Това ще постави началото на създаването на Европейски съюз в областта на отбраната. Евродепутатите отправиха препоръки  към националните правителства за отделяне на 2% от БВП на всяка страна- членка за отбрана, установяване на многонационални сили, създаването на оперативен щаб на ЕС, който да планира и командва операции по управление на кризисни ситуации, и даване на възможност на ЕС да действа там, където НАТО не желае.

Резолюцията бе одобрена с 369 гласа „за“ срещу 255 „против“ и 70 „въздържали се“. Евродепутатите настояват ЕС да реагира по-бързо и енергично срещу реални заплахи, което изисква европейските въоръжени сили да работят по-добре заедно. Според тях дублирането, свръхкапацитетът и бариерите пред обществените поръчки в областта на отбраната понастоящем водят до 26,4 милиарда евро загуба на година.

Членовете на ЕП призовават държавите членки да се стремят към съвместно закупуване на средства за отбрана и да обединят дяловете си от несмъртоносни материали като транспортни и въздухоплавателни средства. Те предлагат въвеждането на „Европейски семестър по отбрана“, чрез който държавите да извършват консултации помежду си относно планирането, отделните цикли и обществени поръчки. Евродепутатите също така се застъпват за засилване на координиращата роля на Европейската агенция по отбрана.

Резолюцията призовава Европейския съвет да доведе до създаването на „обща политика на отбрана на Съюза и осигуряване на допълнителни финансови ресурси, гарантиращи изпълнението ѝ“.

Какво точно предвижда новата европейска отбранителна стратегия, чуйте коментара на евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!