ЕП одобри по-строги ограничения за замърсяването на въздуха


Европейският парламент гласува въвеждането на по-строги ограничения на вредните емисии, които замърсяват въздуха. 
Всяка година близо половин милион европейци умират от болести, причинени от тоновете вредни газове и прах, които човечеството изпуска в атмосферата. Замърсителите варират от серен диоксид, допринасящ за образуването на киселинни дъждове, до фини прахови частици, причиняващи дихателни и сърдечно-съдови заболявания. 
499 евродепутати подкрепиха новата директива, по която вече е достигнато неофициално споразумение със страните-членки. Съгласно документа ще бъдат определени нови национални цели за намаляване на емисиите на пет основни замърсители на въздуха до 2030 г. "Това е спешен проблем за общественото здраве, затова между 2020 г. и 2030 г. ние ще се стремим да подобрим резултатите от гледна точка на здравето с 50%, каза докладчикът Джули Гърлинг. 
От доста време знаем, че Европа трябва да вземе мерки, за да прочисти въздуха си и силно вярвам, че този вот е стъпка в правилната посока. Не е идеалното решение, но ще допринесе много за подобряване здравето на гражданите ни.
През декември 2013-та предложените от Европейската комисия тавани на вредните емисии трябваше да намалят здравословните проблеми, свързани с мръсния въздух, с 52 процента. Компромисното предложение, прието днес, се цели в 49.6 на сто намаление. Трите най-големи в европарламента вече обявиха, че ще подкрепят компромисния текст, заяви еврокомисарят за климата Мигел Ариас Каниете.
Във всички преговори трябва да се правят компромиси. Финалната позиция е достоен резултат. Той е амбициозен, справедлив и приложим на практика.
Според Европейската агенция за околната среда най-големият замърсител на въздуха е отрасълът на селското стопанство с емисиите амоняк и метан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!