Българската наука на Европейския форум на иновациите

Осем български изобретатели демонстрираха в Европейския парламент постиженията си - нанотехнологии, безпилотни летателни апарати, 3D принтиране, иновативна медицина, инвитро оплождане,  хай-тек продукти. Това стана в рамките на Европейския иновационен форум, организиран от евродепута Андрей Новаков.

В събитието участваха 18 европейски иноватори, както и Европейската космическа агенция. Целта на всички изобретения е да се улесни животът на  обществото, особено на хората с увреждания,  посочи  българският евродепутат. По думите му, показаното от нашите  представители носи безспорна гордост  от  постиженията на българската наука.  Постигнатото от тях не е просто теория, която се побира между кориците на една книга, а реалност,  която прави живота на всички останали  по-добър, подчерта Андрей Новаков. 

Като ярък пример той изтъкна българска технология, позволяваща на хора с тежки  зрителни проблеми, да прогледнат отново.  Друго родно  изобретение е насочено към  тези с двигателни проблеми, като им дава шанс  да проходят и да водят нормален живот. 

„Видяхме иноваци,  които буквално  позволяват да се пренесем на Марс в реално време.  Всичко това е възможно благодарение на усилията, които инвестира Европейският съюз  именно в такива начинания“,  обобщи евродепутатът.

За да се  чува името на България все по-често с постиженията на българските учени обаче е изключително важно те да знаят и да могат успешно да се възползват от различните европейски програми, финансиращи високите технологии и стимулират  изобретателите. 

Затова далеч не е достатъчно да се чака единствено  държавна помощ, и представилите се българи са много положителен пример, тъй като са успели да се възползват именно от това европейско финансиране, изтъкна  Андрей Новаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!