Победителят в тазгодишното издание на филмовата награда "ЛУКС" на ЕП е филмът "Тони Ердман" на Марен Аде


Победителят в тазгодишното издание на филмовата награда на Европейския парламент "ЛУКС" е филмът "Тони Ердман" - копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура. Режисьор е Марен Аде

Другите двама финалисти са филмите "Като отворя очи", отново с режисьор жена, Лейла Бузид и отново копродукция, събрала творци от Франция, Тунис, Белгия и "Животът ми като тиквичка" на Клод Барас, съвместна продукция на Швейцария и Франция.

Всяка година победителят се определя чрез гласуване на членовете на Европейския парламент. Парламентът плаща разходите по изготвяне на субтитри за трите филма финалисти на 24-те официални езика на Европейския съюз. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа. 

Освен това, трите филма финалисти се прожектират в 28-те държави членки по време на Филмовите дни "ЛУКС" между септември и декември. 

***************************
Днес евродепутатите трябва да гласуват обсъжданото вчера от тях предложение срещу измамите с данък добавена стойност върху стоки, изнесени в други страни-членки. Изчислено е, че тези измами струват на европейските данъкоплатци около 50 млрд. евро всяка година. Европейската комисия предлага план, който трябва да намали тези загуби и да модернизира правилата за ДДС, приети още през 1993 г.  

******************

През декември предстои споразумението Европейски съюз-Канада да бъде обсъдено в Комисията по търговските въпроси на Европейския парламент и веднага след това да бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

Ако бъде подкрепено, за да влезе окончателно в сила, ще се изисква положителното становище на парламентите на страните-членки, но може да влезе в предварително действие. 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!