ЕК предприе наказателна процедура срещу България заради забавяне при въвеждането на разпоредби


Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България, защото държавата не е въвела европейските разпоредби за годишните финансови отчети и безопасността на дейностите, свързани с нефт и газ в крайбержите води на Черно море. Брюксел въвежда тези правила, които са задължителни, с цел предотвратяване на аварии, както и за бърза и ефективна реакция при възникването на такива в инсталации за нефт и газ в крайбрежни води.

Експертът Валери Трендафилов от Министерството на енергетиката уточни, че забавянето от българска страна е през 2015 год. когато се е сменяла политическата власт, след което са се сформирали комисии за изработването на нов закон и нормативни актове и наредби. Допълнително ЕК ни е пратила след това запитване за нова наредба и промени, свързани с чл. 38 от Директивата, която след това е била нотифицирана. Последното, което остава е Министерството на енегетиката да внесе документите в Министерския съвет, което до броени дни ще бъде направено, и правителството ни да приеме промените.

Що се отнася до изискванията за сигурност, проучванията за нефт и газ в Черно море се правят от световноизвестни фирми, за които е сигурно, че отговарят на критериите за сигурност, изисквани от Еврокомисията-твърди експертът Валери Трендафилов.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!