Какви мерки трябва да вземе ЕС за справяне с проблема с трафика на диви животни?



Трафикът на диви животни и растения заплашва оцеляването на цели екосистеми. Европарламентът ще обсъди на 23 ноември и гласува на 24 ноември доклад на Катрин Биърдър от Великобритания за нуждата ЕС и страните-членки да засилят мерките срещу един от най-доходоносните незаконни бизнеси.

Страните в ЕС имат споделена отговорност да отговорят на предизвикателството и да се заемат с тази разрушителна форма на организирана престъпност, която дестабилизира толкова много места по света, смята авторката на доклада на ЕП Катрин Биърдър в изявление.

В последните години търсенето по света на рогове от носорози или тигрови кости расте и това мотивира допълнително дейността на организирани престъпни групи. Шансовете те да бъдат заловени са малки, а значителните финансови потоци, генерирани от търговията с подобни продукти, могат да бъдат използвани за изграждане на частни армии или за тероризъм.

Внесените контрабандно стоки могат да се пласират и през легални канали, например чрез фалшифицирането на разрешителни потребителите могат да заблудени за произхода на даден продукт.

"Това е огромен проблем, който е бил неглижиран през годините, който расте с главоломна скорост през последните години. Бюджетът на този тип престъпления, изобщо приходите, които той носи са около 23 милиарда евро годишно и се нарежда след основните най- доходоносни престъпни дейния в света. ", казва Елица Иванова от фондация "Биоразнообразие. Според нея това, че в ЕС все по- често се говори по темата е увеличило информираността, провокирало е написването на план за действие на страните членки на ЕС. Според Елица Иванова е необходимо да се засили сътрудничеството между страните - членки на ЕС.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!